úterý 8. srpna 2017

Panna cotta jinak


A zase zpátky na sladkou vlnu. Panna Cotta je ideálním víkendovým dezertem nejen v letních dnech, v lednici vydrží dlouho (tedy do té doby, než ji někdo nesní, samozřejmě) a je velmi jednoduchá na přípravu.

Jednu dobu jsem si ji v restauracích pravidelně objednávala a nikde, opravdu nikde nechutnala tak, jak měla. Panna cotta se sestává pouze ze tří ingrediencí: vysokotučné smetany, cukru a ztužovadla (želatiny nebo agaru). Žádné vanilkové esence, žádný škrob, nic, co by kazilo čistou chuť vanilky a smetany.

Nedávno jsem byla v kavárně Praha v Brně, která je pověstná svými poctivými nanuky a jeden v nabídce byl právě meruňkový s Earl Grey. Ta kombinace mě zaujala a převtělila jsem ji do panna cotty a ... je to strašně moc dobré! Opravdu, černý čaj je ve smetaně krásně cítit, pro meruňku jakoby se narodil, teda spíš je to obráceně a celé je to naprosto neočekávaně chutné, krásné na pohled a pro návštěvy, které rádi zkouší nové chutě, jako dělané.  

Ještě, než se pustíte do přípravy, pár slov k ingrediencím, jak u mě bývá zvykem. Nabízím recept s agarem, nikoliv s želatinou. 10 g agaru stojí kolem 16 Kč, není to nic závratně drahého, je to veganské, (ne, že bych po tom prahla, ale je to fajn) a dobře se s ním pracuje, stačí ho jen krátce povařit. 

Myslím, že drtivá většina našeho státu viděla díl A DOST!, kde se prováděly analýzy černých čajů různých značek a všem je jasné, že rozdíl v chuti kvalitního a nekvalitního čaje je znatelný. Pravý Earl Grey krásně voní po bergamotu a má medovou barvu nálevu. Pokud vyluhujete ve smetaně nějakou privátníznačkukvalitynebududáljmenovat čaj, tak to tam můžete zrovna dát včerejší ponožky, škoda ostatních ingrediencí. Já jsem použila Sonnentor Earl Grey, je v bio kvalitě, to znamená, že analýzy reziduí chemických látek má udělané a tedy garantuje, že se tam tyto látky nevyskytují. Dá se sehnat skoro v každé zdravé výživě, je výborný a víc už si od něj nemůžeme přát.




Na panna cotty pro dvě osoby potřebujete:

200 ml smetany ke šlehání
1 g agaru
30 g (třtinového) cukru
1 sáček čaje Earl Grey
na špičku nože vanilky

Na ovocné pyré:

100 g meruněk
30 g (třtinového) cukru
0,5 g agaru

Postup:

Smetanu zahřejte, až se z ní bude kouřit, ale dejte pozor, aby nevařila, sejměte z plotny a vyluhujte v ní 4 minuty Earl Grey. Sáček vytáhněte a vraťte na plotnu, přidejte cukr, agar a vanilku.  Za stálého míchání nechte probublat 5 minut. Toto je velmi důležité, když agar nepovaříte, nebude plnit svou agarskou ztužovací funkci. Nalijte do sklenic, do každé 100 ml a dejte do lednice.

Za 2 hodiny bude panna cotta ztuhlá, připravte si meruňkové pyré. Meruňky zmražené či čerstvé, nakrájené na kousky, dejte do hrnce, přidejte cukr a na mírném plameni zahřívejte. Až budou meruňky horké a cukr rozpuštěný, přidejte agar a spolu s ním promixujte tyčovým mixérem dohladka. Nechejte ještě 5 minut probublat a nalijte na panna cottu, kterou jste si vytáhli z lednice. Opět nechejte zatuhnout tak 2-3 hodinky, ozdobte a servírujte.




Láká vás taková kombinace chutí? 

Lucka

Žádné komentáře:

Okomentovat